Германци приютяват бежанци в домовете си


420 от общо 719-те души, спасени през уикенда в Средиземно море, вече пристигнаха в Аугуста, югоизточната част на остров Сицилия. За спасяването им са били проведени три операции, координирани от италианската брегова охрана.

Тръгнали са от Александрия, в Египет, преди десет дни. Тук, в пристанището на Аугуста, пристигнаха на два различни кораба - единият на хърватската брегова охрана, а другият на италианската финансова полиция. Има много семейства, много деца. Хората са предимно от Ирак, но също така и от Либия, каза Марко Бертони, служител на Гражданска защита. Групата е била подложена на медицински прегледи, преди да започне процесът на кандидатстване за документи, които да им позволят да останат в Европа.

Те обаче са щастливците - в същия ден 49 души са били открити мъртви в трюма на лодка, на 34 км. от бреговете на Либия. Предполага се, че са се задушили след вдишване на газови изпарения. Група от 312 души са били спасени от същата лодка. Очаква се днес норвежки спасителен кораб да ги откара до сицилианския пристанищен град Катания.

Гермаци, сред които и един депутат, са приютили мигранти в домовете си, за да облекчат претоварените официални агенции. Мартин Пацелт от християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел, се изправи срещу своята политическа група и отвори дома си за двама еритрейски бежанци. Оттогава получава смъртни заплахи, както и други германци, които искат да подслонят мигранти.

Според проведена анкета, една четвърт от населението на Германия е готово да сподели домовете си с бежанци. Германия очаква около 450 хиляди молби за убежище през тази година, или два пъти повече от 2014-та. Над 1000 души от Близкия изток, Африка и Западните Балкани пристигат всеки ден в страната. Германската агенция за миграцията и бежанците заяви, че се бори с пренаселените приюти, като използва за временно настаняване палатки и училищни салони, и подчерта, че липсва адекватна медицинска помощ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!