С проект за над 7 млн. евро подобряват корабоплаването по река Дунав

Снимка: Полина Тодорова

Двеста седемдесет и шест са транспортните проекти, одобрени от Европейската комисия, които по  Механизма за свързване на Европа ще получат финансиране в размер на 13,1 млрд. евро. 

Сред одобрените проекти е и този за подобряване корабоплаването по река Дунав. Общото му финансиране е 23 милиона евро и включва дейности, които ще бъдат извършени в Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Румъния и България. Малко над седем милиона евро ще получи българската част от проекта. Това обясни Божидар Янков, директор на Дирекция "Европейски програми, проекти и връзки с обществеността" в Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав. Ще бъдат ли достатъчни отпуснатите средства и за какво ще стигнат?

По думите на Божидар Янков общо шест дейности ще бъдат финансирани. За България основно ще се наблегне върху доставката на специализирани плавателни съдове за обозначаване на плавателния път по река Дунав и събиране на хидроложка и хидрографска информация. 

В рамките на проекта ще има и редица други новости, които ще се отразят положително върху корабоплаването по Дунав. Божидар Янков конкретизира, че "ще има десет нови автоматични станции за измерване нивото на реката, с които ще може да се прогнозират водните нива в по-дългосрочен период - три до пет дни, тъй като в момента това се прави само за два дни".

Освен това "ще бъде внедрена интегрирана обща система за мениджмънт и управление на плавателния път, т.е. софтуер, който на базата на данните, които ще бъдат вкарани, ще позволява да се планират дейностите по рехабилитацията на плавателния път". 

Предвид факта, че проектът е партньорски, действията, които ще се изпълняват в България, ще бъдат извършени и в другите страни. Това по думите на Божидар Янков ще доведе до хармонизиране на информацията, която се получава при проучванията на река Дунав. Към момента проектът е на етап "подготовка на споразумение за финансиране, което ще бъде подписано от страна на държавите, които получават средства по линия на кохезионния фонд, т.е. Словакия, Унгария, Хърватска, Румъния и България. Без Австрия."

Очаква се подписването да стане в началото на есента - месец септември или октомври, а веднага след това да стартира и неговото изпълнение. Продължителността е 5 години, до месец май 2020.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!