Международен проект за мобилност на учители и ученици


За осма поредна година професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени спечели международен проект за мобилност на ученици и учители. Проектът по секторна програма "Еразъм плюс" е на стойност 197 602 евро и ще бъде реализиран през 2016 година, когато през месец април 15 учители от гимназията ще  преминат обучение в град Пердужа в Италия, а през юли същата година, това ще направят и  25 ученици от специалностите  селски туризъм, механизация на селското стопанство и цветарство, като те ще проведат практическо обучение в реална работна среда
Миглена Колева - координатор на проекта обясни:
Основните цели са обогатяване на професионалните компетенции на участниците. Това е чрез запознаване на европейските стандарти в областта на туризма  и повишаване на конкурентноспособността на ползвателите на пазара на труда. Партньор е една малка частна ферма. Току-що от там се завърнаха 20 ученици от там. Фермата обработва 450 ска земя с лозови насаждения, маслинови, пшеница. Интересното е, че всичко беше на затворен цикъл. Те произвеждат маслини , а от тях произвеждат био зехтин, произвеждат пшеница и имат във фермата фурна за печене на хляб. Всичко, което са постигнали  го имат на базата на проектите.
Янислав Банов, ученик от гимназията, който е бил на това обучение казва:
Освен тази ферма видяхме и други ферми. При техни приятели ни заведоха - във ферма за животни. Той посочи, че има огромна разлика от фермите в България и тези в Италия. Те ни научиха как са развивали фермата. Показаха ни и много механизация. Като приключи стажът ни дават сертификати, които ще ни помогнат за работа в бъдеще.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!