Еврорадиоигри: Кои са финалистите за филмовата награда LUX на Европейския парламент за 2015 година?

Всяка година Европейският парламент отдава почит на най-доброто в европейското кино с наградата LUX. Тя има за цел да насърчи утвърждаването на общи ценности и да предизвика дебат по важни обществени теми. Целта е да се популяризира европейското кино, да се помогне за разпространението на филмови продукции извън техните национални пазари и да се насърчи дебата относно социалните въпроси в Европа. Филмът „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред трите филма финалисти и ще се съревновава с „Медитеранеа“ на Джонас Каприняно и „Мустанг“ на Дениз Гамзе Ергюван.
Победителят ще бъде обявен след гласуване на депутатите от Европейския парламент. Наградата ще бъде връчена на 25 ноември в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейския парламент от председателя Мартин Шулц.
За филмите финалисти ще бъдат изготвени субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат прожектирани в над 50 града и на 20 фестивала из Европа. Победителят ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания.
Гражданите на ЕС ще могат да гледат безплатно номинираните филми благодарение на организираните за трета поредна година специални дни на наградата LUX. Безплатните прожекции у нас обикновено са част от Международния София филм фест и прожекциите тази година ще бъдат в периода октомври – ноември 2015 година.
Повече за филмовата наградата LUX на Европейския парламент чуйте от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!