Среща за загубите на селскостопанските производители в ЕС от руското контраембарго

 

ЕС свиква среща на министрите на земеделието на 7 септември, на която ще се обсъждат последствията от руското продоволствено контраембарго. Представител на Еврокомисията уточни, че на заседанието ще се дискутират последиците от руското ембарго върху европейския пазар на свинското месо и на млякото, както и общото положение на пазара, създало се през последните седмици. Закриването на руския пазар за европейските млечни продукти забележимо се отразява на селскостопанските производители от ЕС, е заявил представителят на комисията. Той е добавил, че въпреки това Еврокомисията оценява позитивно перспективите на европейския аграрен пазар.

Възстановяването в САЩ и в по-малка степен в еврозоната и Япония ще бъде подкопано от забавянето на икономиката на Китай, ниския или отрицателен растеж в Латинска Америка и само частичното възстановяване на Русия от рецесията тази година. Това сочи изследване на  Международната рейтингова агенция "Мудис".  Заплахата Гърция да напусне еврозоната е намаляла, но не е изчезнала напълно, предупреждава агенцията. За еврозоната като цяло, Мудис прогнозира растеж от  1,5  процента тази и идната година спрямо 0,9 на сто през 2014 година благодарение на по-ниските цени на петрола и  по-слабото евро.

Германия очаква 750 хиляди души да поискат убежище тази година, съобщи бизнес ежедневник, като се позова на правителствен източник.  Германия е страната в ЕС, която приема най-много лица, търсещи убежище, като броят им силно нараства заради войните и насилието в страни като Сирия, Ирак и Еритрея.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!