Европа преди новините: Приоритетите на екологичната политика и развитието на зелената икономика на ЕС. Застрашена ли е екологията на Европа?

Развитието на зелена икономика е едно от основните предизвикателства пред Европа през следващите години, ако иска да остане световна икономическа сила. Европейският съюз заложи на зелената икономика като форма на устойчиво развитие. Сега е моментът за действия от страна на ЕС. В тази връзка е необходим модел на икономическо развитие, който дава приоритет на публичните инвестиции и определя подходящи стимули за частните инвестиции в „зелени“, с двойната цел да насърчава производството, за да се излезе бързо от настоящата рецесия и да се посрещне преходът към тази трета индустриална революция от позициите на водеща сила в икономическо и социално отношение.
Една от основните предпоставки за извършване на дълбоките и необходими промени в производството и потреблението за страните членки в Европейския съюз е участието на гражданското общество в целия процес на преход към приобщаваща зелена икономика. Това следва да се осъществява на всички равнища, особено на секторно и териториално (европейско, национално и регионално). Това участие ще даде възможност за постигане на устойчив напредък в икономически, социален и екологичен план.
Какви са приоритетите на екополитиката и как ще се развива зелената икономика на страните членки в ЕС през следващите години? Застрашени ли са природата и екологията на Европа? Отговорът на тези въпроси – от Борислав Сандов, съпредседател на „Зелените“ – член на Европейската Зелена партия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!