Прехвърлянето на бизнеса на гръцки фирми в България - очаквания и реалност


Наесен се очаква да стане ясно ще се сбъднат ли прогнозите все повече гръцки фирми да прехвърлят дейността си на територията на България, подплашени от кризата в страната и търсещи стабилност и предвидимост за плановете си. Това споделиха пред "Хоризонт"  представители на българо-гръцките бизнес среди.

Около 60 000 гръцки фирми заявиха готовност да прехвърлят бизнеса си в България, писаха неотдавна гръцки медии.
Всяка десета фирма в северна Гърция ще прекрати дейността си на територията на страната през следващите няколко месеца, сочат оценки, цитирани от англоезичното издание на гръцкия "Катимерини".

Все повече гръцки предприятия  се колебаят дали да не се преместят в чужбина, сочи и проучване на Endeavor Greece. Данните показват, че  23% от местните фирми имат спешни стратегии за напускане на държавата и за преместване на място с повече сигурност, стабилност и ликвидност.

Междувременно Гърция отмени т.нар. превантивен данък от 26% върху сделки между гръцки и български фирми. В края на миналата седмица гръцкият парламент прие закон за ратифициране на Третата спасителна програма, в която една от точките включва именно отмяната на въпросния данък, възмутил българския бизнес.

Въпреки това все още няма сериозни индикации за засилване на интереса на гръцки предприемачи  за прехвърляне на дейността им у нас.
  Росица Джамбазова от Бизнес инкубатор - Гоце Делчев, центърът работи за установяване на бизнес контакти с Гърция и за привличане на гръцки инвестиции.

В Гоце Делчев е седалището на едно от най-големите текстилни предприятия не само у нас, но и в Европа, собственост на германския бизнесмен Бертрам Ролман, в което в  момента работят близо 3 хиляди и 500 души.
Ролман е бивш собственик на шивашка фабрика в Гърция, но през 93-та година започва прехвърлянето й у нас заради ръста на заплатите в южната съседка и липса на подкрепа от местната власт.
Той обаче не е единственият предприемач, решил се на такава стъпка - в Южна България работят десетки шивашки цехове с гръцки собственици.

Вече минал по този път, Бертрам Ролман обаче е скептичен, че сега за България ще има пряк ефект от кръцката криза. Напротив - в момента се наблюдава спад в интерес от страна на гръцкия бизнес.

А за бизнеса и управниците остава да извадят поуките си от гръцката криза, защото надеждите да извлечем ползи засега остават на заден план.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!