Старт на европейската програма „Училищно мляко“


От първи септември започва процедурата за кандидатстване по европейската програма „Училищно мляко“.

Тя има за цел да насърчава консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти.
Още в края на май евродепутатите гласуваха промени в програмите на Европейския съюз за предоставяне на мляко и на плодове и зеленчуци на децата, като с решението си се надяват да намалят административната тежест и така да направят програмата по-ефективна. Промените засягат добавянето на млечни продукти с доказани ползи за детското здраве към списъка с храни, които могат да получават европейско финансиране, като приоритет ще бъдат местни и регионални продукти.

На сайта на Държавен фонд „Земеделие“ вече са публикувани и пълните подробности за кандидатстването по евросхемата „Училищно мляко“. Според процедурата през целия месец септември ще се приемат заявленията от директорите.
Афродита Ильовска е директор на 19 ЦДГ „Св. София“ в столицата. Тя ще се възползва от европейската схема „Училищно мляко“ и ще кандидатства. С нея разговаря Светослава Кузманова.
Как родителите приемат евросхемата „Училищно мляко“ чуйте в анкетата на Кремена Данева, кореспондент на БНР  в Пловдив.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!