Засилват се призивите в ЕС за предоговаряне на Шенгенското споразумение

Снимка: www.burgasnews.com

Призивите за ревизия на Шенгенското споразумение в ЕС се засилват, след като и белгийският премиер Шарл Мишел се обяви "за" преразглеждане на правилата в безвизовата зона с оглед на осуетеното терористично нападение във влак по линията Амстердам-Париж. Мишел призова за спешни разговори с Франция, Германия и Холандия за засилване на мерките за сигурност по транс-граничните влакове.
 
Европейската комисия обаче твърдо е на мнение, че Шенген не подлежи на ревизиране, но засилване на граничния контрол е в съответствие с европейските закони: Това е едно от най-великите постижения на ЕС и свободата на придвижване е основно човешко право, което всички ценим.  Шенген не подлежи на предоговаряне и Комисията няма намерение да променя това. Граничният код на Шенген обаче предоставя много инструменти за засилване на сигурността и насърчаваме страните-членки да се възползват максимално от него.

По-рано и германският вътрешен министър Томас де Мазиер изрази опасения, че шенгенското споразумение е в опасност заради кризата с мигрантите от Близкия изток и Африка: Подкрепяме Шенген, особено в Германия, но ако никой не спазва законите, то Шенген е в опасност.

По данни на ЕК само през месец юли броят на имигрантите, влизащи в ЕС се е утроил и е достигнал 100 хиляди души, което се случва за първи път в историята.

Британският финансов министър Джордж Озбърн пренася кампанията на правителството си за реформиране на Европейския съюз в Скандинавия, където се надява да получи подкрепа от страни извън еврозоната като Швеция и Дания и Финландия, която е членка на еврозоната. Основна цел на Озбърн при посещението ще бъде да защити целостта на европейския единен пазар и правата на страните, които не са част от еврозоната, на фона на натиска от валутния съюз за по-засилена икономическа интеграция.

Това правителство получи ясен мандат да предоговори връзката на Великобритания с Европейския съюз и да реформира евросюза, така че той да работи за всички свои граждани, заяви преди визитата си Озбърн.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!