Евросредства за българските общини, пострадали от наводненията в началото на годината


Евродепутатът  Андрей Новаков от Групата на Европейската народна партия, член на Комисията по регионално развитие, бе избран за докладчик на Европейския парламент по отпускането на финансова помощ за България в размер на 12.5 милиона лева. Със средствата от Фонд „Солидарност“ ще бъдат компенсирани последиците от тежката зима, която причини сериозни проблеми в първите месеци на годината.
Очаква се докладът да бъде представен в Комисията по бюджети в ЕП още на 3 септември.
По настояване на евродепутата документът ще бъде изготвен и представен във възможно най-кратките срокове, за да може средствата да бъдат преведени на страната до края на годината. За "Хоризонт" на БНР Андрей Новаков заяви, че очаква ЕП да гласува позицията си по отпускането на помощта още през октомври.
България е заявила, че сумата от 12,5 млн. лева ще бъде използвана за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България, която пострада от тежките зимни условия, предизвикали свлачища и наводнения. В област Бургас бяха наводнени стотици сгради, засегнати бяха земеделски земи и гори. Силно пострада пътната инфраструктура, водопреносната и електропреносната мрежа. Сериозни щети бяха нанесени и в област Смолян.
Към искането на България е присъединено и сходно искане от Гърция, за което Андрей Новаков също ще отговаря. Общата стойност на доклада надхвърля 16.2 милиона евро.
Благодарение на навременната реакция на правителството, документите за поисканата помощ до Европейската комисия бяха подадени в срок, ще съкрати отпускането на средствата.
Подробностите от интервюто на Валерия Николова с евродепутата  Андрей Новаков, гост в студиото на "Хоризонт" и "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!