Младите лекари напускат България, най-много заминават за Германия


Статистика, която неотдавна изнесе БЛС показва, че над 280 удостоверения на български лекари за работа в чужбина е издал БЛС за първите шест месеца на годината. Ако медицинските лица напускат със същите темпове, в края на тази година ще има най-голям отлив на лекари от 2008 година насам.

Според статистиката по-голямата част от заминаващите лекари са с взета специалност. Останалите са млади хора, които нямат специалност, но я получават в чужбина, тъй като условията в България все още не са достатъчно добри. За разлика от западните страни лекарите, които специализират, продължават да си плащат образованието и са на издръжка на  собствените си семейства, докато получат специалност. От Здравното министерство задължиха клиниките да плащат около 800 лв. на младите лекари. В по-голяма част от болниците, обаче, такава заплата е по-висока от тази на медиците със специалност и следователно те не приемат млади лекари.

Според статистиката на Лекарския съюз през 2014 година най-много лекари са отпътували за Германия - общо 190, втората предпочитана дестинация  за работа в чужбина е Великобритания като сертификати за работа там са поискали 173-ма лекари, Ирландия е успяла да привлече 40 от нашите специалисти, 36 са поискали документи за работа във Франция, на пето място по предпочитания през миналата година е Швеция с 21 лекари, а до момента класацията за най-предпочитаните държави не се е променила. От началото на годината 94 лекари са поискали документи за работа в Германия. Средната възраст на напускащите България е 37 години.

 Васка Начкова разговаря с д-р Емануил Найденов - неврохирург, представител на фондация "Остани" и на организацията "Млади лекари за ново здравеопазване"  и д-р Радина Цекова - специализант по лицево-челюстна хирургия.
  Първата причина младите лекари да напускат страната е по-доброто заплащане. Но има и куп други неуредици, които касаят не само младите лекари, но и младите специалисти. Когато един лекар придобие своята специалност, той попада в системата, такава, каквато е,  в нейния не особено лицеприятен вид, той забравя изкуството, за което е учил - самата медицина и бива принуден да започва да работи в схеми, които са както административно наложени, така и хабитуално наложени от предишни поколения.
Какво се случава една година, след протестите на лекарите, коментира д-р Цекова:
Влезе  в сила Наредба №1. Идеята й беше да подобри цялата ситуация със специализациите в страната и тя наистина е хубава наредба, тъй като младите лекари вече могат да получават заплащане за труда си, но за мен голям недостатък е премахването на изпита за зачисляване, защото изпитът позволяваше по един регламентиран начин  хората да бъдат пресяти, а в момента, спрямо новата наредба, зачисляването става с интервю, което се провежда от шефа на болницата и шефа на съответната клиника. Това е свързано с корупционни схеми.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!