ЕС създава работна група срещу руската пропаганда

За втора поредна година Берлин се очертава като столицата на стартиращите компании в Европа


Европейският съюз създава 8-членна работна група за противопоставяне на руската пропаганда, насочена към руската и международната аудитория. Групата ще бъде част от Европейската служба за външна дейност и ще бъде под прякото ръководство на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Говорителят на службата Катрин Рей потвърди създаването ѝ в Брюксел:

Съгласно заключенията на Европейския съвет от март по комуникацията по Стратегията за Източното партньорство, съставихме екип в рамките на Европейската служба за външна дейност, който ще започне работа през септември.

Експертите ще съдействат на страните от Източното партньорство - Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Армения и Азербайджан - за противопоставяне на пропагандата на Москва чрез вътрешните медии и рускоезичните медии на съседните държави. Засега не е заделен конкретен бюджет за работната група.


За втора поредна година Берлин се очертава като столицата на стартиращите компании в Европа. Това сочат резултатите от проучване на международната одиторска компания „Ърнст енд Янг“ за първото полугодие на 2015 година.

Условията в германската столица не биха могли да бъдат по-добри за предприемачите, които търсят инвеститори. От началото на 2015-та спонсорите са заделили 1,9 млрд. евро за стартиращи компании, което е повече от цялата сума миналата година. Лихвените проценти са достигнали най-ниските си стойности.

Лондон, който също се бори за лидерското място за най-благоприятна среда за стартиращите компании, отчита инвестиции в сектора в размер на малко под 1,1 млрд. евро за първото полугодие.

Проучването установява скок на инвестициите за стартиращите компании на целия континент. От началото на годината финансирането е достигнало 6,5 млрд. евро, като толерантността към риска от страна на инвеститорите е нараснал значително.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!