Рискът терористи да влязат в Европа сред бежанците е минимален

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рискът групировки като "Ислямска държава" да вкарат терористи в Европа сред потока от бежанци е значително по-малък отколкото твърдят политиците, заявиха експертите по тероризма към Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност. До края на юли над 330 хиляди мигранти и бежанци са влезли в ЕС и щом достигнат Шенгенската зона те могат да пътуват свободно из държавите членки без да подлежат на какъвто и да е контрол или проверки. Този факт провокира множество призиви за преразглеждане на шенгенския режим и предупреждения за опасността от тероризъм. Според експертите обаче тенденцията е точно обратната - хората, които искат да се бият на страната на джихадистите пътуват от Европа за Близкия изток, а не обратното, подчертава Клод Монике от Европейския център за разузнаване и сигурност:

В миналото имахме само няколко стотин опасни души в цяла Европа, днес има по няколко стотин във всяка европейска страна. Това означава хиляди опасни индивиди в Европа, които са готови да отмъщават на западния свят и да убиват хора.

По думите му за терористите има много по-лесни начини да се вмъкнат в Европа от тежкото и опасно пътуване през Средиземно море, което предприемат бежанците. Например с откраднати или фалшиви паспорти. Друга причина е наличието на много "самотни вълци" в Европа, които са готови да извършват атентати на стария континент в името на джихадистите. Според експертите идеята "Ислямска държава" да прибегне до вкарването на терористи сред бежанците е възможна, но популяризирането й се дължи повече на популистките изказвания на политиците отколкото на реални фактори.

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон призова за силно "икономическо правителство" на еврозоната със свой собствен бюджет, изтъквайки, че запазването на единната европейска валута ще изисква финансови трансфери от най-силните държави. Министърът е на мнение, че комисар с широки правомощия трябва да оглави "икономическо правителство", което да може да осигурява финансови преводи за държавите в криза или да насърчава реформи.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!