Обзор на водещите теми за ЕС през август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В разгара на отпуските в Европа, месец август не остави гърците да си починат, а институциите в ЕС бяха вдигнати на крак от невижданата от времето на втората световна война бежанска криза. Европейската комисия предложи повече от 630 млн. евро помощ на Франция и Великобритания за периода 2014 2020 година за разрешаване на проблема с мигрантите след проблемите в тунела под Ламанша в началото на месец август.

Европейската комисия ще отпусне общо 2,4 млрд. евро на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) за граничен контрол и приемането на бежанци. Средствата са за периода 2014-2020 г. и ще бъдат разпределени сред 19 държави за 23 национални програми.

В средата на месеца Алексис Ципрас подаде оставка. Европейската комисия не беше изненадана, гърците обаче - да. Оставката дойде само дни след като Гърция и кредиторите се договориха по параметрите на бюджета за следващите четири години, което е стъпка към окончателното споразумение за нов спасителен пакет за страната на стойност 86 милиарда евро.

Подробности в звуковия материал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!