Правилата за даване на убежище на бежанци трябва да бъдат хармонизирани в Европейския съюз

Повече от 400 хил. имигранти са потърсили убежище в страни от Европейския съюз от за първите 6 месеца на 2015-а година. През юли броят на имигрантите се е утроил спрямо същия период на миналата година. Представителят на ООН Ванеса Сенен, говорител на бюрото в Брюксел на Международния Комисариат на ООН за бежанците смята, че правилата за даване на убежище на бежанци трябва да бъдат хармонизирани в целия Европейски съюз. По целия свят в момента има повече бягащи хора от когато и да било преди. Не всички пристигащи в Европа са бежанци. Има и икономически имигранти, но в по-голяма степен става дума за хора, нуждаещи се от убежище.  Те са вече почти навсякъде - в Гърция, Франция, Италия, Австрия, Германия.  Европа е, може би, едно от най-богатите места в света. Тя трябва да поддържа най-високи стандарти за убежище и спазване на човешките права.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини призова за единни действия на целия блок.

Натискът по европейските граници през последните седмици нараства всекидневно. Истинска система за споделяне на приема на бежанци в ЕС все още няма, поради което граничните държави ще продължават да са под най-голям миграционен натиск, а други може и да не са толкова солидарни. Балканите не са виждали подобно масово движение на хора от войната в Югославия.

Правилата за убежище трябва да са хармонизирани в целия Европейски съюз. Как потърсихме мнението на  Димо Гяуров бивш директор на Националната разузнавателна служба:  




Още новини от Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!