Област Видин и окръг Бор договарят съвместни проекти

Стартира договарянето между област Видин и окръг Бор за съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Заместник-областният управител на Видин Албена Георгиева бе домакин на работна среща с гости от сръбските общини Бор и Кладово, за да обсъдят сферите, в които да работят. Срещата беше с представители на видинските общини и институции от града.

"Важно е да се правят проекти, които ще са от полза на хората в пограничния регион"- каза зам.- областният управител Албена Георгиева


Видински и сръбски общини могат да работят заедно за защита от горски пожари и подмяна на автопарка на службите за противопожарна охрана. Tова предлага Станислав Генчев, началник на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

Проекти за изграждане на вело писти, за удължаване на маршрута на регата по река Дунав, за развитието на селския туризъм и зелена енергия предложи Радислав Чучуланович от сръбската община Кладово.

"Имаме дестина проекта, за които търсим партньори от българска страна. Например за пистата за велотуризма по брега на река Дунав от сръбска страна. Искаме да работим за защита от пожари, защото тази година ние имаме огромна щета- 560 хка гора е унищожена. Смятаме, че тази опасност е потенциално свързана и с България. Ако нещо се случи при нас, вашите експерти ще могат да реагират веднага, и обратното."

 
Освен община Кладово, общините Бор, Неготин и Майданпек също имат готовност да работят с партньори от област Видин. 


Програма "ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Сърбия" разполага с бюджет от общо 34 102 256 евро. С предвидените средства до 2020 г. ще се финансират проекти в областта на развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда. От 17 август 2015 г. тече първата процедура за набиране на проектни предложения по програмата. Проектните предложения се приемат до 18.01.2016 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!