България - първа в ЕС по спад на безработицата през юли

Европейската статистическа служба публикува данни за нивата на безработицата в рамките на ЕС за месец юли. България е първа в ЕС по спад на безработицата през юли на годишна база сред 28-те членки на Съюза.

Представители на държавната Агенция по заетостта и на един от синдикатите в България коментират тези данни.

Полина Маринова от Агенцията по заетостта прави важното уточнение за публикуваните данни от Евростат. Тя обяснява, че намалението спрямо юли се дължи на по-малкия брой на новорегистрираните безработни в бюрата по труда през месеца.  Друго важно уточнение е, че новорегистрираните безработни в бюрата по труда през първите 7 месеца на годината са намалели с над 10 хиляди, спрямо същия период на миналата година. Същевременно, общо постъпилите на работа за седемте месеца на 2015 са се увеличили с над 11 хиляди, спрямо същия период на миналата година. Тези два фактора са основните, които оказват влияние върху равнището на безработица в страната през последните месеци.

От друга страна, синдикатите са скептични, че намаляването на безработицата да е пряко свързана с увеличаване на заетостта. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обосновава това виждане като дава за пример сезонните работници през летния сезон на българското Черноморие, които укриват реалните обороти и може да се окаже, че заетостта истински е била по-висока, защото по-малко хора законно са работили. Според синдикатите може да се е увеличил и броят на трайно безработните, които нямат повече право на обезщетение. В същото време се цитират и икономически индикатори, които могат да са свързани с раздвижване на икономиката. За целта в репортажа се представя една реална картина на две общини в една област (Ловешка), едната с ръст на икономиката и ниска безработица - община Троян, и другата, с трайна безработица за последните години над 50% - община Угърчин. За целта са записани жители на двете общини.

Важна подробност в разработената тема са и данните на Агенцията по заетостта за българските граждани, които са намерили с тяхната  посредническа помощ работа в чужбина и не са били в България през лятото. Оказва се, че освен държавната агенция близо 300 на брой са лицензираните фирми - посредници за наемане на работа в чужбина. Заключението е, че никой не знае какъв е реалният брой на хората, които са напуснали страната за сезонна работа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!