Как ще се разпределят 500 милиона евро за подпомагане на фермерите в ЕС?

Европейската комисия  представи тази седмица пред земеделските министри на страните от Европейския съюз план на стойност 500 милиона евро в помощ на европейските фермери.  Най-голямата част от парите отиват за сектора на млекопроизводството. Предвижда се ускорено плащане до 70% на преките плащания от 16 октомври. Същото ускоряване до 85% от плащанията ще се позволи и за някои мерки в сектор "Животновъдство" по Програмата за развитие на селските райони.

Пакетът от мерки бе предложен от Европейската комисия в отговор на протестите на бранша, но агроминистрите не успяха  да определят схемата за получаване на парите от най-засегнатите млекопроизводители и следващата седмица ще  уточняват формулата за разпределяне на средствата.

Масовото недоволство на фермерите, които губят пари, накара правителствата в много държави да поискат спешните компенсации от ЕС.

 Към момента литър мляко се продава по-евтино от разходите за неговия добив. Причините - насищането на пазара с тази стока, слабото търсене в Китай, ембаргото за износ в Русия .

В България загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро, а през август беше регистрирана най-ниската изкупна цена на млякото за последните пет години.

Български фермери също се включиха в протестната акция на колегите си от целия Европейски съюз в Брюксел,  която съвпадна по време с  извънредното заседание на министрите на земеделието..

Бисер Чилингиров - председател на Националната овцевъдна асоциация бе сред протестиращите 45  български  фермери и обобщава исканията на сектора у нас.

„700 евро за крава, това е на  глава субсидия и 100 евро - субсидии за овца и в същото време да има цени, които да бъдат регламентирани. Например  35 евро цена субсидиране за козе и краве мляко и 70 евроцента за литър биволско и овче мляко. Това са цени, които не бива да падат

Фермери  подкрепят искането на нашата страна за допълнителни мерки за развитие на млечното животновъдство, обясни Танчо Колев, председател на  Националното сдружение на млеко-и месопроизводителите в България .Той допълни, че загубите за отглеждане само на едно млечно животно вече достигат 700-800 евро. Според него протестът е оказал своя ефект  и въпреки, че все още няма яснотата как ще бъдат разпределени парите срещата е крачка напред в решаване на проблема:

„Това е минималното за цяла Европа - 500 милиона евра, но все пак е крачка за бъдещето- за  запазване на животновъдството в България”

Българският министър на земеделието Десислава Танева коментира, че страната ни ще настоява да се определи за всяка държава отделен пакет с финансови мерки според степента на претърпените щети.
По думите й, към предложенията за определяне на финансовия пакет може да се включи и критерият млечни квоти и тяхното изпълнение, съгласно предложението на Португалия. Друг критерий може да е средната цена към август 2014 г. и към юли 2015 г. и така ще се получи справедливост за фермерите във всяка от страните членки.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!