Европа преди новините: Поставя ли под въпрос имигрантската вълна бъдещето на Шенгенското пространство

През последните седмици Европа посрещна на територията си десетки хиляди бежанци, които естествено оправдаха и най-сериозните опасения на лидерите на ЕС, докато Брюксел се опитва да преодолее политическата безизходица и да вземе окончателно решение как съюзът ще се погрижи за имигрантите. Липсата на общоевропейско решение на проблема кара държавите в ЕС самостоятелно да взимат мерки за защита на своите граници., а това от своя страна често противоречи на европейските принципи на солидарност.
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че европейските свободни граници са подложени на риск, ако държавите в ЕС не успеят да се споразумеят за по-равномерно разпределение на бежанците. Преосмислянето на отворените граници би означавало край на Шенген в съвременната му форма. „Ако не е възможно да се постигне справедливо разпределение на бежанците в рамките на Европа, тогава мнозина ще поискат въпроса за Шенген да бъде включен в обсъждане на дневния ред. Това не е нашата цел. Искаме честно разпределение на имигрантите и тогава Шенген няма да бъде обект на дискусия“ – това заяви Ангела Меркел по време на лятната си пресконференция.
Шенгенското споразумение,което е влязло в сила за първи път през 1995 г., позволява на гражданите в ЕС да се движат свободно през границите на 26 държави – повечето членки на ЕС и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Извън Шенген са Великобритания, Ирландия, Кипър, България, Румъния и Хърватия.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че няма нужда от поредна среща на върха. „Това, от което се нуждаем е всички държави членки да приемат и приложат европейските мерки веднага“.
Но извънредна среща на Съвета по вътрешни работи и правосъдие на ЕС ще има на 14 септември, свикана от настоящото люксембургско представителство. Целта е да бъде оценена ситуацията, политическите действия, които в момента се предприемат и да се дискутират следващите стъпки за засилване на европейския отговор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!