ЕП приветства новите предложения за преодоляване на кризата с мигрантите

Автор:


Европейският парламент приветства новите предложения на Европейската комисия за преодоляване на кризата с мигрантите и бежанците. Резолюцията за това беше приета с с 432 гласа "за", 142 гласа "против" и 57 въздържали се. Евродепутатите подкрепят създаването на постоянен механизъм, който да измени правилата от Дъблин, определящи коя страна трябва да разглежда молбата за убежище. ЕП се обявява за приемане на бежанци чрез задължителна програма за разселване. Според евродепутатите, страните-членки трябва да работят за създаване на безопасни и законни пътища за бежанците като хуманитарни коридори и хуманитарни визи.
 
Европейската комисия обяви данни за смъртността от дихателни болести в ЕС. Най-много смъртни случаи са отчетени във Великобритания, Дания, Ирландия и Холандия. Най-рядко такива заболявания покосяват българите, както и жителите на балтийските държави, сочат данните на Европейската статистическа служба. Общо в Евросъюза от дихателни проблеми по често умират мъжете - 60-70 процента от всички случаи. Най-честата причина е рак, който се е проявил при 40 на сто от случаите.
 
Евродепутатът Момчил Неков призова Европейския съюз да стимулира европейските културни маршрути. Културното наследство съдържа огромен икономически потенциал, заяви Неков пред Европарламента. Според него необходимо е да бъде предотвратено постепенното изчезване на традиционните умения и занаяти, които са съществен елемент от европейското културно наследство.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!