Дания заяви, че няма да участва в централизираното разпределение на бежанци


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика специална среща на високо равнище на ЕС за миграционната криза, ако вътрешните министри на съюза не покажат солидарност и единство на извънредната си среща в понеделник, предаде ДПА.
Ако няма конкретни знаци за солидарност и единство от министрите в понеделник, през септември ще организираме извънреден Европейски съвет", написа той в Туитър. Туск добавя, че след контакти напоследък с представители на страни от ЕС е по-обнадежден, че съюзът е близо до решение, основано на консенсус и истинска солидарност.

Дания заяви, че отказва да се присъедини към предлаганата от Брюксел система за централизирано разпределение на бежанците между страните от ЕС, съобщи Франс прес.
Ние няма да участваме в разпределянето на 160 хиляди бежанци, заяви министърът на интеграцията Ингер Стьойберг. Подобно на Великобритания Дания е договорила при влизането си в ЕС правото да не участва в общата имиграционна политика.  "Може да се каже, че неформалното преразпределение на бежанци в Европа вече е започнало и ние сме приели вече достатъчно голям брой", припомни датският министър.
Дания прие близо 15 хиляди кандидати за убежище през 2014 г. Пропорционално на населението й това я поставя на пето място сред страните от ЕС по брой приети бежанци преди Германия, според Евростат.
ООН приветства предложението на ЕС да приеме 160 хиляди бежанци като стъпка в правилната посока, но заяви, че в гранични държави като Гърция, Италия и Унгария трябва незабавно да бъдат разположени големи приемателни центрове, съобщи Ройтерс.  Още милиони сирийци може да станат бежанци и да тръгнат към Европа, ако не бъде сложен край на войната, предупреди регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка Питър Салама.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!