Среща на вътрешните и правосъдните министри от ЕС по проблема с бежанците


Най-малко 30 000 души са замесени в трафик на имигранти и бежанци в Европа, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт в интервю за гръцки вестник. По думите му, бандите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция. Шефът на Европол каза, че 15 сирийци и египтяни, които бяха арестувани в Атина през март, са спечелили 7.5 милиона евро от трафик на хора и че често бандите се занимават и с друг вид контрабанда, като трафик на оръжие и наркотици. Междувременно, анализ на българското Министерство на вътрешните работи показа, че каналджийските мрежи у нас са тясно свързани с изградените международни канали за превеждане на незаконни мигранти за Западна Европа. Между 2000 и 10 000 евро струва на мигрантите преминаването по целия маршрут от страната на произход до крайна дестинация в ЕС, като цената зависи от начина, по който е организирано превежданео и далечината на крайната цел.
   Днес на извънредно заседание правосъдните и вътрешните министри на държавите от ЕС ще търсят изход от миграционната криза. Очаква се да бъдат определени следващите действия за справяне със ситуацията.
   В навечерието на срещата стана ясно, че Германия е решила изненадващо да  възстанови стационарния контрол с Австрия. Това стана причина унгарската полиция в четири региона да бъде вдигната по тревога. Властите в Будапеща смятат, че сега астрийско-унгарската граница ще се превърне в следващата гореща точка на мигрантската криза в Европа.
   Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ-ЕНП, коментира в интервю, че до задълбочаването на проблема се е стигнало, заради "липсата на Европа" и заради предпочитанието на много държави да следват личния си интерес. Тя е категорична, че само общо, единно европейско решение може да бъде работещо в тази ситуация.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!