Кризата с бежанците - нов поглед към границите на Европа


Кризата с бежанците доведе до възстановяване на граничния контрол в няколко държави в Централна Европа вчера. Този процес беше предшестван от решението през уикенда на Германия временно да прекрати действието на шенгенските правила заради наплива от имигранти.

От днес унгарските власти  прилагат нова система за приемане на мигранти в страната. Всеки ще бъде регистриран на граничния пункт и ще бъде извозван до лагер за временно настаняване в страната. Онези, които откажат да бъдат регистрирани на граничните пунктове, няма да бъдат допускани. Ако в страната бъдат заловени мигранти без документи, влезли не през официалните гранични пунктове, те ще подлежат на съд. Държавите от ЕС се договориха да си поделят  ¼ от общо 160 000 бежанци, за които настояваше председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. До декември Италия и Гърция ще пратят само 40 хиляди души в останалите 24 страни от съюза, като всяка от тях доброволно си избра колко хора да приеме. Задължителната система за разпределение на останалите 120 000 влезли на територията на ЕС не събра необходимата подкрепа от министрите и те ще продължат преговорите другия месец. ЕС се нуждае от обща стратегия за изгонване на нелегалните имигранти, които нямат право на получаване на убежище, обяви пък  италианският вътрешен министърна срещата в Брюксел.

Поставя ли случващото се в тези няколко страни под риск концепцията за отворени граници в Европейския съюз коментира проф. Анна Кръстева, директор на  Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов български университет.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!