Ръст на заетостта в ЕС през второто тримесечие


През второто тримесечие броят на заетите се е увеличил с 0,3 на сто в еврозоната и с 0,2 на сто в целия ЕС спрямо предходните три месеца, сочат данни на Евростат. Данните отчитат сезонните фактори.  В сравнение с второто тримесечие на миналата година заетостта бележи растеж от 0,8 на сто в еврозоната и 0,9 на сто в ЕС.
Португалия и Гърция са отчели най-висок растеж на заетостта на тримесечна основа. Понижения има във Финландия, Великобритания, България и Литва

Гърция ще приложи обещаните реформи след парламентарните избори в неделя, смята еврокомисарят по дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер, цитиран от атинското издание  "Етнос". Йотингер изразява намерението на Евросъюза да си сътрудничи с всяко правителство в Гърция, което ще бъде съставено след вота.  Еврокомисарят изказва също надежда, че новата помощна програма за Гърция ще бъде приложена от правителство с широко мнозинство.   

В нов доклад на Европейската сметна палата се посочва, че продължават широкоразпространени проблеми в начина, по който публичните органи в държавите от ЕС възлагат изпълнението на договори.  Одиторите са на мнение, че ако до края на следващата година ситуацията не се подобри, плащанията за засегнатите държави членки за периода 2014 - 2020 г. следва да бъдат временно преустановени.
В около 40 на сто от проектите, при които възлагането на обществени поръчки е одитирано в рамките на годишните доклади на Сметната палата за годините 2009 -2013, са установени грешки във връзка с тези поръчки. Сериозните грешки са довели до липса на лоялна конкуренция и до избор на изпълнители, които не са предложили най-добрата оферта.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!