Системите за видеонаблюдение и охрана у нас и в другите страни от ЕС


Технологиите и достъпът до Интернет правят възможна свободата на изразяване, но те могат също толкова успешно да се ползват и от репресивни режими. Това е един от изводите на дискусия, състояла се на 8 септември в ЕП, където депутатите обсъждаха доклад за отражението на охранителните системи и системите за наблюдение върху човешките права в Европа и  в страни извън ЕС. Европа трябва да покаже водачество и да гарантира, че европейските технологии не допринасят за нарушения на правата на човека, смята авторката на доклада Марите Схаке от Холандия.

По темата говори адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, според когото проблемът у нас  се изразява в няколко въпроса: кой поставя камерите, къде ги поставя и дали гражданите биват уведомени, че има видеонаблюдение. По думите на адвокат Екимджиев у нас няма яснота колко от полицейските камери работят и дали има обозначителен знак за тях. Той акцентира и на проблема и с частните камери, които заснемат части от улици и тротоари, навлизайки в личното ни пространство.
Адвокат Екимджиев призова  за по-голяма активност на Комисията за защита на личните данни и по-малка толерантност от страна на обществеността при нарушаване на европейските ни права като граждани, когато те са нарушени от системи за видеонаблюдение.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!