Само квотите няма да решат кризата с бежанците

Изключително важна е позицията на страната ни по всички въпроси, свързани с бежанския поток, заради географското й разположение – е позицията на Илияна Йотова – заместник-председател на комисията по правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

След последното заседание на комисията с участието на министри на вътрешните работи г-жа Йотова коментира дали квотният принцип на разпределение на бежанците дава решение на проблема.

Виждате колко динамична е средата и колко динамична е обстановката. Говорим за квотно разпределение на 40 000 души, а в момента само България приема за седмица повече от 1000 търсещи убежище хора от Близкия Изток и Северна Африка.

Този спор става все по-безплоден, егоизмът на някои държави-членки надделя в случая. Не беше разяснено добре от страна на ЕК на практика как точно ще се реализира тази идея за квотното разпределение, което създаде допълнителна несигурност и недоверие и у гражданите, и у държавите-членки. Така или иначе, като пожарна стъпка през април-май това предложение имаше някакво значение, но сега се страхувам, че се изпразва от съдържание – счита Илияна Йотова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!