България отбелязва Европейската седмица на мобилността

Снимка: Архив

Всички държави членки на Евро съюза отбелязват Европейската седмица на мобилността. Кампанията цели да намали замърсяването в големите градове и призовава гражданите да оставят поне за седем дни личните си автомобили и да използват по-екологични начини за придвижване. Тя се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Тази година мотото е „Избери, промени, комбинирай“. В деня на откриването ѝ европейският комисар по транспорта Виолета Булц отбеляза, че вече 2 300 града активно участват в това събитие, което може да допринесе за по-добър начин на живот. Тя посочи, че Европа се опитва да постигне не просто икономически растеж и работни места, но също така и проспериращо общество, здрав народ, който наистина креативно да може да допринесе за бъдещето на света.

Както подчертава председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер борбата срещу климатичните промени ще бъде спечелена или загубена в градовете, в които живеят 75 % от европейците и се консумира 80 % от енергията в Европа.

Нашата страна също се включва активно с различни инициативи в европейската седмица на мобилността. В София днешният 19 септември например започна с велоразходка из Софийската Света гора с обща дължина на маршрута 40 километра.  Кулминацията на инициативата във всички страни членки на Европейския съюз е в деня без коли - 22 септември. Тогава централни булеварди в редица градове ще бъдат частично затворени за автомобили и ще се позволява преминаването само на пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и електромобили. Например старият град на Стокхолм и по-голямата централна част ще бъдат изцяло пешеходни. В Талин пък са решили хората да се возят в градския транспорт просто като показват шофьорската си книжка. Методи Аврамов от центъра за градска мобилност в София обясни, че Столичният Метрополитен във вторник - Денят без автомобили организира и Ден на отворените врати за граждани в централния си диспечерски пункт. Тогава отново ще се движи и Ретро трамвай, а вечерта в 20:30 часа европейската седмица на мобилността в София ще завърши с нощно лекоатлетическо бягане по бул. „Брюксел“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!