Европа говори 24 езика и празнува това културно богатство

26 септември е Европейският ден на езиците, с който отбелязваме езиковото разнообразие на Европа и владеенето на повече чужди езици. Традицията е от 2001-ва година, която беше обявена от Съвета на Европа за Европейска година на езиците. От тогава, всяка година този ден се отбелязва в 47-те държави членки на Съвета на Европа. Тази година по повод Европейския ден на езиците се организират редица оригинални прояви - разказва Светлана Юрукова от Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия в България:

«По места представителствата на Европейската комисия в Европейския съюз организират най – разнообразни мероприятия, като например «Спийк дейтинг» или това са едни такива бързи чуждоезикови разговори, или пък езиков коктейл.»

Навсякъде в Европа се организират мероприятия, които имат за цел да мотивират хората да учат нов език или да достигнат по-добро ниво на вече познат език.

«В България ще отбележим Европейския ден на езиците в събота с общ Езиков панаир в София. Ще има обща тема, която ни обединява и това е «Пазаруването на чуж език – мисията възможна.» Целта ни е да учим думи по един забавен начин, показвайки колко лесно и забавно може да бъде ученето на езици, а не така мъчно и тъжно, както някои смятат.»

По повод Европейския ден на езиците се организира и Конкурс за млади преводачи.

«Всяка една държава участва с брой училища, какъвто е броят на евродепутатите в Европейския парламент. Така че, България ще може да участва със 17 училища. От тези 17 училища могат да участват от двама до петима ученици като това ще бъде възможно в конкурсния ден. На 26 ноември ще бъде той тази година.»

Участниците в конкурса ще превеждат текст от една страница, който тази година е свързан с Европейската година за развитие.

«Любопитното е, че могат да избират от възможните 552-е езикови комбинации от 24-те официални езика на съюза. Ние препоръчваме преводът да бъде към родния език, тъй като, напълно естествено, усещането за него е най – добро.»

Българският език заема достойно място сред останалите официални езици на Европейския съюз и е абсолютно равнопоставен – подчертава Светлана Юрукова:

«Българският език се говори от по – малко хора като роден, но има равнопоставеност спрямо останалите езици в Европейския съюз като пълноправен официален език на съюза. Благодарение на българския език всъщност, в европейското езиково семейство на съюза беше добавена трета азбука – Кирилицата, така че, може да се гордеем и с това.»

В Европа съществуват около 225 местни езика, а те са около 3% от световните езици.

В Европейския съюз официалните езици са 24. 

Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!