ЕК призова страните от общността да разследват за автомобили с дефектни устройства за вредните емисии

Снимка: Greenpeace

ЕС призова страните-членки да разследват дали автомобилите, които се продават в тях съответстват на европейските правила за замърсяване на въздуха. До призива се стигна след скандала около разкритието, че Фолксваген е поставил в 11 милиона от своите дизелови коли устройства с манипулирани данни за емисиите вредни газове.  

Трябва да имаме пълната картина за това колко автомобила, сертифицирани в ЕС, са били оборудвани с дефектни устройства, което е забранено според европейските закони.


Посланието ни е ясно: никаква толерантност към измамите и стриктно спазване на европейските норми, подчерта еврокомисарят по вътрешния пазар Елжбиета Биенковска.

Европейската комисия е отговорна за установяване на стандартите за замърсяване от автомобилите, но властите във всяка страна-членка имат задачата да ги прилагат. В много държави големи авто-производители като Франция, Великобритания и Германия се чуха призиви за приемане на по-строги норми за замърсяване на околната среда в ЕС.

 Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини обяви, че европейската военноморска мисия в Средиземно море ще започне да залавя трафиканти на хора от 7 октомври. "Ще можем да се качваме на лодките, да ги претърсваме и конфискуваме в международни води, а предполагаемите трафиканти и каналджии ще бъдат арестувани," подчерта Могерини и уточни, че това е втора фаза от мисията. Първата стъпка беше направена през юни с разузнавателна работа, по третата фаза, която ще е операции в либийски териториални води и край лиибйските брегове все още се чака одобрение от Съвета за сигурност на ООН.

Според експерти обаче европейската операция няма да има голям ефект. Винченцо Сампорини - бивш италиански морски офицер смята, че рисковете от въоръжени сблъсъци с трафикантите или неволно причиняване на смъртта на бежанци са големи. А италиански прокурор препоръча на Брюксел да съсредоточи усилията си в държавите от Северна Африка, за да спре причините за миграцията.


Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!