Лидерите на ЕС обещаха допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанците


Лидерите на ЕС обещаха милиарди обещаха милиарди евро допълнителна  помощ за регионите, от които идват бежанци в декларация, след извънредната си неформална среща. Горещата тема за нас са горещите точки за бежанци.
България самата е вече гореща точка, защото приема и регистрира бежанци, каза и евродепутатът Мария Габриел.

От квотите преминахме към друга тема, която е също толкова важна. Това е процес. Не бива да губим от поглед и средствата, които отделя ЕС
Оригиналното предложение те да бъдат ситуирани в страните, които и сега поемат невероятния натиск, знаем, че около 4 милиона от бежанците се намират в Турция, Ливан и Йордания. Там е необходимо да има хора, които да  позволяват много бързо да бъде разглеждана молбата на бежанец и да се прецени дали изпълняват условията. И в този случай тяхното преминаване към Европа да става по сигурен начин. Това е логическия ход, защото от една страна ще има пряк контакт с бежанците и да бъде казано кои са бежанци, спрямо икономическите  имигранти, а междувременно индиректно това ще окаже влияние и върху икономическите нелегални имигранти.

Имаше ли европейски държави, които сами се  предложиха за такава гореща точка?
Дебатът не е нов. Още от самото начало засягаше две от страните - Италия и Гърция. За нас е важно да не спира разсъждението само върху горещите точки, а да продължим с дългосрочните мерки - зона за сигурност в Сирия.

Мнението на евродепутата Ангел Джамбазки:
Не е ясна бройката, която ще бъде окончателно разпределяна. Националният суверенитет на всяка една държава, която беше против разпределението  беше поставен под въпрос. Какво се получава: Германия кани всички хора на своя територия и после казва - ние искаме другите да ги разпределят. Това е изключително несправедливо, изключително лицемерно.

Предложението да се правят  горещи точки или изобщо каквото и да измислят на територията на България за мен, е напълно неприемливо. Защото това означава да се превърнем в санитарна зона, буферна зона на сигурност, зона, в която ще се мотаят всякакви хора от целия свят, голяма част от които са с нечисти помисли. Който български политик приеме това положение,  да приеме и задължението да направи такъв център в собствения си хол и в собствения си двор. Това означава да превърнем България в това, в което бездействието на властта в момента превръща центъра на София - малък арабски квартал. Ако германците са решили да приемат всички сирийци от целия свят.
Няма време за самозалъгване, тази работа може да бъде разрешена единствено по военен път
.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!