Европейските събития през септември

Кризата с бежанците за пореден месец зае основно място в европейския дневен ред. На 23 септември Европейската комисия одобри голям пакет от незабавни оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа. Комисията отдели нови 1 милиард и 700 милиона евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище. Така средствата, отделени за политиката по миграцията и предоставянето на убежище в бюджета на ЕС достигат 9 милиарда и 200 милиона евро.

В средата на седмицата лидерите от Европейския съюз се договориха да увеличат и помощта за съседните на Сирия държави в опит да бъде удържан мигрантския поток към Европа. На извънреден съвет в Брюксел беше договорено също край външните европейски граници от ноември да бъдат създадени центрове за регистриране на влизащите в съюза мигранти. Съюзът ще предостави още помощ на Ливан, Йордания, Турция и други държави, които са приютили голям брой сирийски бежанци. Страните от съюза се ангажираха да предоставят един милиард евро на различни агенции на ООН, работещи с мигранти. Лидерите се договориха и да се засили контрола по външните граници на съюза като се дадат още пари на Европол, Европейската дипломатическа служба и агенцията за опазване на границите Фронтекс.

В началото на месеца председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изложи плановете си развитието на съюза в реч пред евродепутатите в Страсбург. Основните предизвикателства според него са бежанската криза, развитието на икономиката и външната политикан а ЕС. Юнкер призна, че те няма да се решат, ако съюзът не действа единно.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Европейския енергиен съюз, посети България в средата на месеца и представи ползите, които инициативата за подобен съюз ще донесе на страната и на Югоизточна Европа като регион. София беше следващата спирка в обиколката на Шефчович в столиците на страните членки на ЕС. Според изразеното от комисаря мнение по време на срещите му в България, страната ни ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България.

На 17 септември Европейската комисия предложи на държавите от ЕС насоки за по-ефективно подпомагане на дългосрочно безработните да се върнат на работа. След подновяването на инициативата за младежка заетост през май, това е нова конкретна инициатива в контекста на по-широката икономическа и социална програма на Комисията на Юнкер, чиято цел е да засили създаването на работни места, икономическото възстановяване и социалната справедливост в Европа, съобщават от ЕК. В Европа има над 12 милиона души, които са безработни от повече от година. Ето защо в предложението за препоръка на Съвета, се предвижда всички търсещи работа лица, които са били безработни в продължение на повече от 12 месеца, да получат индивидуална оценка и писмено споразумение, в което им се предлага конкретен и персонализиран план за връщане на работа преди достигане на 18 месеца безработица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!