Съдът на ЕС реши, че пътуването до работа също е труд


Съдебен прецедент може да промени работното време на много служители в Европа без фиксиран офис. Съдът на Eвропейския съюз излезе с решение, че пътуването до работа също е труд, който трябва да бъде заплатен. Ето как започва денят на почти всеки работещ българин - блъсканица в метрото, отчаян напън да влезеш в автобуса или пък тягостно чакане с колата в задръстването. В  много от случаите пътуването до работа може да отнеме час. Решението е предизвикано обаче от казус в Испания с голяма компания, инсталираща системи за сигурност, чиито служители се наложило да пропътуват сериозни разстояния, за да стигат до работното си място, уточнява  икономическият анализатор Мика Зайкова.

В Европейския съюз смятат,  че решението ще защити "здравето и безопасността" на работниците, принцип от директивата за работното време, а тя пък трябва да гарантира, че нито един служител не работи повече от 48 часа на седмица Решението на европейския съд важи и за България. Кои фирми точно ще засегне то поясняват икономистът  Мика Зайкова и заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Бранков уточнява, че става дума за голям процент от фирмите в България, които извършват услуги на отдалечени разстояния и чиито заявки се приемат в деня преди изпълнението им - извършване на монтажни услуги на охранителни системи, на хладилни и други системи.

Сериозни са очакванията на българите, чиято работа включва постоянни пътувания - работят в рекламния бизнес, в топлинното счетоводство, в ремонтните дейности.  Повечето приемат решението на Европейския съд с надежда да им се заплащат големият брой часове, които изминават в пътуване при извършване на основната си работа.

Инж. Дамян Дамянов от Югозападното държавно горско предприятие смята, че и сега 60 процета от общо 1500 служители в горското предприятие влизат в обсега на решението на Европейския съд. Ръководителите намират начин да изплатят определени средства на работещите при защита на горите, които пътуват с часове в планината, но биха се радвали това да стане със законово решение.

Решението на Европейския съд може да има огромен ефект за някои компании, които трябва да  намалят работното време на служителите си или да увеличат заплащането им, коментират анализаторите. Има обаче и трети вариант. Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков повечето работодатели ще се насочат към подбор на персонала по близост на местоживеене, вместо към намаляване на работното време или допълнително заплащане.
Впрочем и в Европа работодателите преминават преди всичко към промяна на графиците на служителите и подбор на персонала според мястото на живеене. Практиката показва, че дори при успешни икономики няма шанс да се заплаща допълнително на работника, казва икономистът Мика Зайкова и признава, че засега законодателите са успели да променят трудовия кодекс у нас така, че работодателите да не заплащат за т.нар. извънреден труд.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!