Трансграничното сътрудничество в политиката в ЕС

Европейската комисия организира обществена консултация за трансграничното сътрудничестно между Румъния, България и Гърция в периода от 21 септември до 21 декември 2015г. Резултатите ще бъдат публикувани в Интернет.

Програмите за трансгранично регионално сътрудничество в Европейския съюз, Interreg, навършват 25 години през 2015г. 

През това време те подпомогнаха осъществяването на политиката на сближаване на ЕС чрез подкрепа за проекти в териториалното сътрудничество, градското развитие, транспорт, трансгранична инфраструктура.

Какво е много важно в тази връзка за течащия програмен период, казва заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева . 

„Трябва да продължим през този програмен период да връзваме особено тези региони, които са по-изостанали, да могат те да се свържат до пазара, да има повече възможности за хората. Много важно в този период е да продължим връзката на България с Европа.  Да кажем: трети мост над Дунав, много е важно да го построим, има голям потенциал за икономическо развитие на региона там. При това той може да се построи не само с грантови средства, а като използваме Плана Юнкер, като привличаме частен капитал- той е с потенциала на голям трафик, там може даа има заплащане за трафик, така че да имаме икономическа основа за по-богато и по-дълбоко навлизане в икономиката с парите от ЕС.“

За периода 2014 — 2020 г. ще бъдат инвестирани повече от 10 млрд. евро в 100 програми за сътрудничество между региони, като около 6,6 млрд. евро от тази сума ще бъдат предоставени на трансгранични региони. Това би трябвало да гарантира максимално въздействие и още по-ефективно използване на инвестициите.

 "Въпреки успехите и напредъка на Interreg през последните 25 години, за гражданите от граничните региони и за наблюдателите е ясно, че все още съществуват много пречки — най-вече административни и правни", заяви европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу. Тя инициира преглед на трайните пречки в граничните райони, като част от този преглед е обществена консултация за събиране на коментари от граждани, предприятия и др. относно пречките, пред които са изправени ежедневно при взаимодействието им през граница. 

Важна част от прегледа е онлайн обществена консултация, отворена за всички европейски граждани в продължение на три месеца.

Тази седмица стана ясно още и , че ЕС прие първата програма за транснационално сътрудничество за Балканите и Средиземноморието, обхващаща Балканския полуостров и източната част на Средиземно море. В програмата участват три държави от ЕС (Гърция, България и Кипър) и две държави кандидатки за членство в Съюза (Албания и бившата югославска република Македония). Тя е насочена към две ключови предизвикателства за региона: повишаването на конкурентоспособността чрез предприемачество и иновации и опазването на околната среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!