Европейска инициатива насърчава купуването на напитки и храна в собствени съдове


Всяка година милиони тонове отпадъци се изхвърлят по европейските улици, в океаните, плажовете, горите и природните зони. И всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. ЕК цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението.

СИПИ.еу  означава Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба.

Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., а в София вече бе представена първата в България онлайн карта с обекти за насипно пазаруване - магазини и заведения.

Инициативата приканва хората да заменят пластмасата за еднократна употреба - пластмасови чашки, кутии, найлонови торбички и т.н., тъй като това са продукти, които се ползват много кратко време, преди да се изхвърлят, а след това остават завинаги в природата.
Каква е алтернативата? Когато пазарувате навън, всеки да си носи собствена чаша/канче за напитки, буркан/кутия за храни и платнени торби за покупките.

Разработена е и специална платформа, чрез която може да създадеш свой профил и да си водиш статистика за броя найлонови торбички, бутилки, чашки и други прибори за еднократна употреба, които НЕ си използвал и да виждаш съответстващото количество пластмаса, което реално си спестил със своя активен избор. На всеки вид пластмасов артикул съответства количество СО2, за спестяването или отделянето на което ние сме отговорни. Провери можеш ли да се откажеш от 1кг пластмаса и кого ще спасиш по този начин, призовава в студиото на "Хоризонт" Данита Заричинова, един от авторите на проекта и представител на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!