Възможни са промени в регламента на Европейската гражданска инициатива


 Европейската гражданска инициатива, която беше въведена с Договора от Лисабон, е пред промяна.

Чрез тази инициатива, ако бъдат събрани над един милион изявления за подкрепа, тоест подписи в област, в която Европейската комисия има правомощия да предлага законодателство, Комисията трябва официално да обсъди въпроса и да публикува отговор под формата на съобщение. Правилата и процедурите са установени в регламент, който  се прилага от 1 април 2012 г.

Според практиката, въведена в Европейския съюз, ефективността на Европейската гражданска инициатива се проверява чрез  последваща оценка на всеки три години, след което Европейската комисия представя доклад за действието на регламента. Това беше направено в края на март, когато Комисията публикува доклад за прилагането му.  Докладът отчете, че за първите три години от съществуването на инициативата са получени 51 искания за стартиране й.  От тях 31 попадат в области от компетентността на Комисията и са регистрирани; 3 инициативи са събрали един милион подписа; 12 са  достигнали края на периода за събиране на подкрепа, без да достигнат прага.

Очаква се Конституционният комитет на Европейския парламент да се произнесе по предложенията за поправки в Регламента на Европейската гражданска инициатива. Те са свързани с проблеми установени при прилагането на инструмента до сега и най-общо са свързани с набирането на подкрепа онлайн, сроковете, обратната връзка към подписалите и обвързването на Европейската комисия с ответни действия по предложенията.

Опасенията са, че ако инструментът за гражданска инициатива в ЕС не бъде подобрен, все повече хора ще губят доверие в него и все по-малко ще го използват, казва Даниела Божинова, председател на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива .

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!