ЕК подготвя съдебни мерки за неизпълнение на квотите за разселване на мигрантите


Държавите от ЕС, които не изпълнят приетите квоти за разселването на мигрантите, ще бъдат предадени на съд. Това съобщи представител на ЕК на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Представителят на комисията поясни, че дори отделни държави да са гласували с "против" или "въздържал се" при приемането на квотите от Съвета на ЕС, решението за квотната система е утвърдено и следва да се изпълнява като влязъл в сила законодателен акт. ЕК съобщи, че до края на седмицата ще изпрати "много остро" писмо до Унгария заради предприетите промени в националното законодателство, свързано с миграцията.

  Изготвянето на стратегията за цялостен подход във връзка с бежанската криза трябва да започне веднага, за да може в най-кратки срокове Европа да е подготвена за очакваната още по-голяма миграционна вълна. За това призова евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Неджми Али на заседание на Комисията по бюджет в Европейския парламент.
  "Изготвянето на стратегията следва да започне още към настоящия момент. За следващите години трябва да са разчетени и финансово осигурени съответните политики и програми. В противен случай проблемите ще ни се стоварят с още по-голяма сила през следващата година", заяви Неджми Али.

Според европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, България работи усилено и има голям напредък в усвояването на средствата в сектор „Земеделие“. Хоган каза това на среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Брюксел. Министър Танева запозна еврокомисар Хоган с решенията, постигнати на Консултативния съвет по животновъдство тази седмица. „Уверихме фермерите, че през първата възможна седмица за плащане, която започва на 16 октомври, ще изплатим 70 % от субсидиите. През декември ще бъдат платени оставащите 30 % от подпомагането”, обясни Танева.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!