Охраната на българското въздушно пространство и отбранителният потенциал на ЕС


България ще разчита и на други страни за охрана на българското въздушно пространство. Страната ни засега разполага със старите съветски изтребители "МиГ 29", но проблемът с ремонта им е под въпрос. Финансирането на този ремонт от руснаците излиза скъпо. Ето защо България се надява да възложи ремонта на Полша срещу по-малко средства.

В своя резолюция от края на май Европейският парламент изрази загриженост заради големите некоординирани съкращения на бюджета за отбрана в повечето държави членки и подчертава, че това отслабва отбранителния потенциал и на ЕС. Поставя се под съмнение степента на готовност страните членки да гарантират националната и европейската сигурност. Европейският парламент предупреждава за рисковете от външни зависимости в европейския сектор на отбраната във време на все по-сложна и по-трудна от гледна точка на сигурността обстановка.

Още по темата чуйте в интервюто на Таня Милушева с ген. Спас Спасов, председател на Фондация "Български ВВС"  за недофинансирането на системата във времето на няколко правителства назад, за опитите за стабилизиране на военно-въздушната ни отбрана и необходимостта от съвместна охрана на българското въздушно пространство.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!