Правата на бежанците - европейската рамка и националните процедури


От началото на годината в Европа през Средиземно море са дошли 522 134 мигранти и бежанци, стана ясно от статистика на Международната организация по миграция. Най-много мигранти са дошли в Гърция. Италия е на второ място. При опит да преминат през Средиземно море до Европа тази година са се удавили 2892 мигранти.
  Междувременно стана ясно, че Турция е готова да изгради огромни временни лагери за бежанци директно на територията на Сирия, ако ЕС даде пари. Проектът включва строеж на 3 “контейнерни градове”, във всеки от които ще бъдат разпределени по около 300 хиляди души, заяви премиерът Ахмед Давутоглу.
Ако Брюксел поеме финансирането, Турция може да се заеме с изграждането им, ползвайки опита си в организирането на такъв тип селища след земетресението преди 4 г.
  В България днес се представя "Сборник по бежанско право", който обобщава нормативите и процедурите на европейско и национално ниво за бежанци. Той е част от проект за подобряване на достъпа до права за бежанци, въз основа на знанието. Ръководителят на проекта доктор Валерия Иларева коментира, че по време на информационните срещи с мигранти, а също и в Сборника, един от първите въпроси, който се изяснява, е този за достъпа до територия. "Много от бежанците не знаят за Дъблинското споразумение, за легалните начини да бъдат в ЕС, което понякога струва животи", казва Валерия Иларева.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!