Европейски гаранции за правата на жертвите на трафик


От 2007 година по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, превенцията и борбата с трафика на хора са дългосрочен ангажимент на Европейската комисия.  След приемането на Директивата за предотвратяване и борба с трафика на хора на ЕС през 2011 година, в съдилищата в цяла Европа, свързаните с трафик на хора престъпления, се разглеждат като еднакво тежки и се налагат сходни присъди за лишаване от свобода, а страните от ЕС са задължени да оказват подходяща помощ на жертвите.

В стратегията на Европейския съюз за 2012 - 2016 година  относно трафика на хора са посочени 40 конкретни и практически мерки срещу трафика на хора, като централно място е отредено на закрилата и правата на жертвите.

От междинния доклад на Еврокомисията за стратегията, който се базира само на данни за жертвите и трафикантите, които са влезли в контакт с компетентни органи на национално равнище, става ясно, че 80 % от регистрираните жертви са жени, 16 % са деца. 69 % от регистрираните жертви са били подложени на трафик с цел сексуална експлоатация, като 95 % от тях са жени. Обратно изглежда статистиката по отношение на пола на трафиканитите - над 70 % от тях са мъже.

Как страните - членки  гарантират правата на жервите на трафик, осигурявайки им ранна правна помощ, анализират Геновева Тишева, управител на „Български център за джендър изследвания”и Нуша Йонкова, координатор проекти към Имигрантски съвет на Ирландия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!