Върховният съд на ЕС обяви за невалидно споразумението за обмен на данни между САЩ и Европа

Снимка: архив

Върховният съд на ЕС обяви за невалидно споразумението за обмен на данни между Съединените щати и Европа.  Споразумението, известно още като „Safe Harbour“, е невалидно в светлината на разкритията на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън. Това стана ясно от решение по делото на австрийския студент по право Макс Шремс срещу фейсбук.  Доволни сме от решението на европейските власти, заяви Волфрам Прокш - адвокат на Шремс.
 
Смятаме, че основните човешки права и свободи са неизменна част от демокрацията и това решение ясно показва това.

Делото беше заведено в Ирландия, където се намира европейската централа на социалната мрежа, но решението на европейският съд ще засегне близо пет хиляди компании, които пренасят данни на свои служители и клиенти в Съединените щати. Според Шремс 15-годишното споразумение не може да гарантира опазването на личните данни на европейските граждани, след като Едуард Сноудън разкри как американските служби използват тази информация.
 
Те хакват системите на фирмите, осигуряващи сървърите за съхранение на данни и тайно ги превземат. Без провайдърите изобщо да разберат.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас приветства решението и го нарече силен сигнал за правата на европейците. На същото мнение е и британският евродепутат Клод Мораес.
 
Стандартите за защита на данни в Съединените щати са по-ниски от тези в Европейския съюз. Това е изключително важен дисбаланс. Отдавна го повтаряме, но сега имаме доказателства.

Фейсбук призова Европейския съюз и Съединените щати бързо да намерят решение на проблема. В изявление говорител на компанията иска Вашингтон и Брюксел да осигурят надеждни методи за трансфер на данни през океана и да решат всички въпроси, свързани с националната сигурност.

Още новини на:
www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!