Британската организация "Новите европейци" подкрепя вътрешната европейска мобилност и за мигрантите

Автор:


"Новите европейци"  - така е озаглавена една асоциация, която възхвалява европейското гражданство и правото на свободно предвижване в Европа. От създаването й през 2013 година досега тя се превръща в една от водещите организации във Великобритания, която адвокатства за правата на мобилните европейски граждани, включително на британци, живеещи в други европейски страни. Организацията си поставя за цел да промени разказа за миграцията в ЕС​, обявява се за даване на политически права на европейските граждани за по-добро разбиране на предизвикателствата и възможностите, които дава свободното движение на хора.
 
На 30 септември Новите европейци представи дейността си в колежа St.Andrews в Оксфорд. Част от организацията е Мария Спирова и като един от гласовете в този британски дебат. Мария Спирова живее и работи ввъв Великобритания. Тя е журналист и носител на 2014 Reporting Europe Prize. Тя има публикации по социално-политически теми на английски и на български в издания като  Euronews, The Economist, Учила е културна антропология в СУ, специализирала журналистика и медии м Колежа Итака в Ню Йорк, завършила е криминология в Оксфорд. През 2010 получава първа награда в международния медиен конкурс на Addicted2Life Project (подкрепен от генерална дирекция DG Justice, Freedom and Security на Европейската комисия) за репортажи по темата за употребата на наркотици сред жените.

Според  "Новите европейци" кризата ни изправя пред въпроса "Какви европейци искаме да бъдем?"

Как бежанската криза пред Европа се отразява на целите и дейността на организацията Новите европейци? С какво се обяснява съчувствието или липсата на такова към други мигрантски съдби сред тази част от европейските граждани, които сами мигрират от една в друга страна и не живеят там, където са се родили?

Дали европейското гражданство, все повече заприличва на химера - просто звездички на син фон върху нашите паспорти и документи за самоличност и един коридор за минаване на граничен контрол, който се минава малко по-бързо от другия на който пише "За всички паспорти"?

Защо в Лондон близо 100 хиляди души демонстрираха в солидарност с бежанците, а това е пет пъти на броя от сирийци, които Лондон обяви, че ще приеме, докато в България подкрепата е много по-слаба?

Какво превръща "нашенецът" в толкова враждебен и подозрителен към чуждото нещастие?  Всички тези въпроси са засегнати в сравнението между европейския, британския и българския дебат за бежанците през очите на една българка, която живее и работи в Англия, извън границите на родината си.
 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!