Трансгранична програма Interreg V-A 2014 - 2020

Икономически растеж и по-добра инфраструктура в 11 гранични региона на Гърция и България

Снимка: БГНЕС

Седем гръцки региона: Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес, както и четири български: Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали,  са включени в програмата за трансгранично сътрудничество - InterregV-A, която ще се изпълнява в периода до 2020 година.

Бюджетът й възлиза на 129 млн. евро, които вложени в различни проекти ще променят живота и икономиката в 11-те гранични региона. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова изтъкна, че „програмата има пет приоритетни оси, разделени в различни сфери: подобряване на климата, на конкурентоспособността и развиването на иновациите,  социално приобщаванеи по-добра свързаност, което предполага  подобряване на инфраструктурата и реализация на по-добър стокообмен.“

По отношение проектната готовност на страната ни, зам.-министър Николова обясни, че  „от една страна тази трансгранична програма е с възможности за конкуренция на проектните предложения в различните сфери, които ще бъдат финансирани. От друга страна обаче тя има и стратегически проекти, които на този етап вече са предефинирани.

Най-голяма е готовността за приоритета свързаност, който е насочен към изграждането на граничния пункт Рудозем - Ксанти“. По думите на зам.-министър Николова очакванията са най-късно до месец ноември - декември 2015 г. да има пълна проектна готовност, за да се кандидатства за финансирането, което е в размер на 39 млн. евро.

Тя поясни още че другият стратегически проект е свързан с подобряване на климата и околната среда. На този етап между институционално се уточнява фокусът, за да бъде постигнат максимален ефект. Очаква се през следващия месец да станат ясни и партньорите от гръцка страна, които ще участват в изпълнението на проекта. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!