Бежанската криза: Необходими са четири стъпки


Европейският съюз трябва да отговори на настоящата криза с бежанците с „щедрост, солидарност и отговорност“, заяви испанският крал Фелипе VI в реч пред Европейския парламент. Той подчерта изключителното „страдание на онези, които идват в Европа, бягайки от насилие и фанатизъм“, и заяви, че те виждат в ЕС „земя на мир, просперитет и справедливост“. „Не можем да ги подведем“, каза Фелипе VI:

За мъжете и жените от моето поколение, Европа винаги е присъствала в нашето интелектуално и жизнено развитие. Това присъствие, тази близост породи чувства, надежди и мечти.

Кралят подчерта водачеството на Европейския парламент в интеграцията на континента и прикани „да вярваме на Европа, да вярваме в себе си.“

Това беше първото официално обръщение на Фелипе VI в ЕП. Неговият баща и предшественик на престола Хуан Карлос I е говорил два пъти пред Парламента: през 1986-та и през 1989 г.


Бежанската криза подлага на изпитание способността на Европейския съюз успешно да решава възникващите проблеми, смята българският заместник премиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Това, което европейските граждани очакват да видят, е че някой седи на шофьорското място, а това би означавало, че ситуацията е под контрол. Европа трябва да се придържа към своите принципи и да осигури помощ и подкрепа на хората, бягащи от война и тероризъм. За да изпълним това задължение, трябва да предприемем няколко ясни и смели действия. Първо, трябва да направим оценка на капацитета за настаняване на лица, търсещи убежище. Второ, горещите точки за регистрация и първа оценка трябва да бъдат преместени извън границите на Европейския съюз - в бежанските лагери, близо до конфликтните зони. Трето, извънредното положение изисква извънредни мерки. Трябва да прекратим споразумението от Дъблин II, да позволим целенасоченото повторно въвеждане на граничен контрол в Шенгенското пространство и да определим допустимите страни на произход. И четвърто, товарът трябва да бъде честно поделен между страните, членки на ЕС, смята Ивайло Калфин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!