Карлош Моедаш: ЕС се нуждае от иновации, за да остане конкурентоспособен

Европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш посети България през тази седмица. По време на визитата си, той разгледа индустриалния "София Тех Парк" и взе участие в конференцията на високо равнище "Отваряне към ера на иновации", в контекста на програмата хоризонт 2020. На форума основно се коментираха проблемите с реформите. Еврокомисарят беше категоричен, че е време за иновации, а не за традиции.

Карлош Моедаш е първият европейски комисар за наука, който идва в България, заради това, че вижда желание от страна на България за работа в  сферата на науката и иновациите. Една от препоръките е българските университети и БАН да приемат европейската харта за научни изследвания.

По думите на еврокомисар Моедаш Европа има нужда от "умни" реформи. Според него България има нужда от независима институция за науката и иновациите и да се обърне към миналото си.

Европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш  добави към препоръките за България, че сме  една от първите страни членки, която участва в предложения от ЕК механизъм, чиято цел е да подпомогне реформите в държавната политика в областта на изследванията и новите технологии.

Иновациите заемат централно място в стратегията на ЕС за създаване на растеж и работни места, като пример за това европейския комисар посочи Научно-технологичния парк в София. Проекти с този мащаб ще имат ключова роля в доразвиването на партньорските отношения на България с други страни, а те могат да прераснат в успешни икономически сътрудничества.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!