Започна Европейска седмица на донорството



Колкото и да са недостатъчни 7 дни, надеждите са с инициативите в рамките на тази седмица, обсъжданията, свързани с темата, да получат нов тласък, а до хората да достигне повече информация, която да ги мотивира за информирано решение за донорство.

За съжаление у нас основните проблеми пред донорството остават, освен претовареността на специалистите и слабата информираност в обществото.

Как в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен променят негативните обществени нагласи? По темата говори координаторът по донорството в болницата д-р Николай Иванов, който през 2014 година получи награда за принос в развитието на донорството и трансплантациите. От 2 години в Сливен работи Обществен съвет за подкрепа на донорството, в който влизат експерти, представители на училища и църквата.
60 са случаите на трансплантации от началото на годината в България, съобщи в ефира на "Хоризонт до обед" и "Евранет +" д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Близо 1 200 човека са включени в чакащата листа, от които 1000 са за черен дроб. Все още сме далече под изискването за 10 донора на милион население по линия на равноправното сътрудничество с "Евротрансплант", но д-р Симеонова изрази надежда, че тази статистика бързо ще бъде променена в сравнение с други европейски държави, на които им е било необходимо десетилетие, за да достигнат европейските нива.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!