ЕП одобри ограничения за емисиите от серен и азотен диоксид


През седмицата Европейският парламент одобри ограничения за емисиите на серен и азотен диоксид от средноголеми горивни инсталации, като електрогенератори или системи за отопление за домашна, битова или индустриална употреба. Тази законодателна инициатива урежда стандартите за горивни инсталации от по-малко от 1 мегават, и директивата за индустриалните емисии, която е валидна за тези над 50 мегавата. Ограниченията за нови инсталации ще влязат в сила до три години. За вече съществуващите инсталации с топлинен капацитет до 5 мегавата максималните емисии на серен диоксид, азотен диоксид и прах ще влязат в сила от 2025 г., както беше предложила Европейската комисия. Най-малките инсталации, тези с капацитет от 1 до 5 мегавата, повечето от които се оперират от малки или средни предприятия, ще трябва да започнат да спазват ограниченията от 2030 г. Страните членки са свободни да наложат по-високи стандарти от заложените в директивата. По време на преговорите евродепутатите успяха да гарантират, че в сфери на нарушение на европейските стандарти за качество на въздуха националните власти ще трябва да обмислят налагането на по-стриктни ограничения.
Българските еколози подкрепят тези ограничения.  Според Тодор Тодоров от екологичното сдружение "За земята" това е поредната стъпка, която показва накъде трябва да вървят и нашите национални енергийни политики. За България това е много важен въпрос. Много пъти коментираме поредните изследвания, които показват, че България има едни от най-замърсените градове в Европа, въздухт е изключително замърсен. Тази подерна стъпка, която предприема ЕК трябва да е посока за политиките. Докато преди политиките се отнасяха главно за големите горивни инсталации, говореха за ТЕЦ-ове, циментови заводи, сега вече се преминава към по-малките инсталации. Цялата политика трябва да се насочи към намаляване на вредните емисии и това не бива да се възприема като решение на Брюксел, а като нещо важно за здравето на хората.
Тодоров посочи, че България има период от три години за подготовка и у нас това може да стане с ясна програма, която да е свързана с подмяна на онези инсталации, които не отговарят на изискванията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!