ЕК предвижда допълнителни пари за справяне с мигрантската криза и руското ембарго


Европейската комисия съобщи, че за бюджета догодина предвижда осигуряването на допълнителни 2,4 милиарда евро за справянето с последиците от мигрантската криза и руското ембарго върху европейска земеделска продукция.  По въпроса с мигрантите са предвидени допълнителни 900 милиона евро за догодина и така общо средствата за 2016 г. по това перо достигат 1,68 милиарда евро. Зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс уточни, че за тази и следващата година общо парите за миграцията достигат 9,2 милиарда евро. Той изрази надеждата съвсем скоро идеята за обособяването на европейска гранична полиция да бъде приета и структурата да започне работа.
ЕК предлага също отпускането на 700 милиона евро за земеделските производители. Най-силна подкрепа ще получат производителите на млечни изделия.

Военните действия в Сирия срещу  „Ислямска държава“ трябва да вървят паралелно с политически процес в тази страна, заяви дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини. По думите й, този въпрос ще се обсъжда на срещата на върха на ЕС на 15 и16 октомври. Русия и Иран „могат да играят ключова роля в сирийското регулиране“, осигурявайки „участието на Дамаск в политическия процес в Сирия“, заяви още върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.

Промишленото производство в еврозоната е спаднало с 0,5 на сто през август, след като се е увеличило с 0,8 на сто през предходния месец, обяви европейската статистическа служба Евростат.  

На годишна основа промишленото производството се е увеличило с 0,9 на сто в еврозоната, допълва Евростат. Това е два пъти по-малко от очакваното.  За България службата посочва увеличение на промишленото производство с 0,1 на сто през август спрямо юли, а на годишна основа - нарастване с 4,3 на сто.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!