Европа преди новините: Оланд и Меркел в Европейският парламент в Страсбург за исторически дебат с евродепутатите

БНР Новини
Ангела Меркел и Франсуа Оланд в Европейският парламент по време на дебатите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел направиха историческо съвместно посещение в ЕП в Страсбург на 7 октомври и това бе основното събитие от първата пленарна сесия за месеца. Двамата лидери призоваха за единство при разрешаването на проблемите, които седят на дневен ред пред Европа.
Според председателя на ЕП Мартин Шулц посещението е един „символ на френско-германското помирение и европейското единство“. Той допълни: "Вие сте първите държавни и правителствени ръководители, които заедно взимат думата пред представителите на европейските народи, за да говорят за безпрецедентните предизвикателства пред Европа".
Президентът на Франция Франсоа Оланд се застъпи за една "отворена Европа", способна "отново да потвърди ясния и прост принцип на солидарност, отговорност и твърдост".
Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел каза: "Огромният брой бежанци е изпитание с исторически пропорции. И да позволим на тези хора достоен живот в техните родини е европейско и световно предизвикателство". И добави: "Сега трябва да отстоим на изкушението да се върнем към отделни действия на национални правителства. Точно сега се нуждаем от повече Европа!“
В рубриката „Европа преди новините“ потърсихме коментара на Илияна Йотова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти и Андрей Ковачев от групата на Европейската народна партия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!