ЕС одобри съвместен план с Турция за намаляване на бежанците


Лидерите на Европейкия съюз одобриха  план за действие за Турция, за да помогне за спиране на потока от мигранти в замяна на отстъпки от Брюксел, включително и олекотяване на визовия режим за пътуване на турски граждани в Съюза. 

След срещата на върха на лидерите на Евросъюза председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Турция трябва да даде най-доброто от себе си, защото „плана за действие има смисъл, само ако потока от бежанци се намали“. Туск съобщи и, че е решено Фронтекс да получи подкрепление от стотици допълнителни служители. Европейската гранична служба получава правото да връща мигранти по своя преценка.
  Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнато споразумение да се ускори работата по облекчаване на визовия достъп за Турция, но с категоричната уговорка, че блокът няма да  прави компромиси със стандартите си. "Ще оценим напредъка на Турция идната пролет" поясни той. По думите му, следващите седмици се очаква в бюджета на ЕС да постъпят обещаните 2,2 милиарда евро за действия по мигрантската криза.

Новините от Европейския съвет коментират Илияна Йотова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и демократите и  заместник-председател Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и  Светослав Малинов, евродепутат от Групата на  Европейската народна партия , член на Комисия по петициите

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!