Ново определение за понятието "гореща точка" в ЕС

Автор:


Европейският съюз въвежда ново определение за понятието "гореща точка" във връзка с бежанския проблем. За "горещи точки" вече ще бъдат смятани места по външните граници на Евросъюза или регион под изключителен мигрантски натиск, който е поискал помощ от Общността. Според Еврокомисията за момента има 11 такива точки - шест в Южна Италия и пет по гръцките острови край границата с Турция. Все още повечето държави-членки не са съобщили с какви възможности за прием на мигранти разполагат по схемите за квотно разселване на 160 хиляди души.
 
Чехия ще подкрепи създаването на гранична служба на Европейския съюз, заяви премиерът Бохуслав Соботка. Той вижда два варианта - да бъдат разширени пълномощията на сегашната агенция за охрана на границите "Фронтекс" или да бъде създадена нова служба, която да се основава на подкрепа от държавите-членки и да се финансира от бюджета на ЕС. Чехия също е готова да участва активно в финансова помощ за сирийските бежанци, които се намират в миграционните центрове извън ЕС.
 
Европейската народна партия ще поиска създаване на европейска армия, твърди изданието "Юрактив". Според него на конгреса на партията в Мадрид следващата седмица лидерите на политическите формации-членки ще дадат зелена светлина на подготвянето на европейски отбранителен съюз. "„Ние ще работим за създаването на армия на ЕС по-бързо, отколкото хората вярват“, каза пред журналисти председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!